HomeKoti valmistuiKoti valmistui

Koti valmistui

Remontti valmistui ja pääsimme vihdoin purkamaan muuttolaatikoita. Keittiö oli kutistunut kolmannekseen entisestä, mutta onneksi olin osannut varautua. Olin hävittänyt kaiken tarpeettoman ja säästänyt vain tarpeellisen. Remontin loppusuoralla alakerran wc:ssä alkoi haista todella pahalle. Niin pahalle, että yökin käydessäni siellä. Kutsuin huoltoyhtiön miehen, joka puolestaan kutsui kosteusmittaajan. Asunto kosteusmitattiin. Mielessä liikkui kaikenlaista. Olisi sopinut tuuriin, että ongelmat olisivat jatkuneet. Oli kuitenkin todennäköistä, että talon alle tai seinän väliin oli kuollut rotta. Haju loppui muutaman viikon kuluttua. Kesken erään kiireisen työpäivän illalla sain viestin puhelimeeni. Pupun uurna oli noudettavissa. Haimme pikkuruisen uurnan eläinlääkäriasemalta. Silloin tuntui pahalta. Vielä viikkoa aiemmin olimme suukotelleet ja silitelleet pikkuista, joka oli nyt vain pienessä purkissa tuhkana. Uurna oli työkeittiön pöydällä odottamassa että pääsisin kotiin. Tuntui pahalta ettei missään vaiheessa ollut aikaa pysähtyä edes suremaan. Emme halunneet haudata uurnaa, sillä uusi koti ei tuntunut kodilta. Oli ehtinyt tapahtua niin paljon ikävää. Mitä jos haluaisimmekin muuttaa pois. Laitoimme uurnan pianon päälle ja ympäröimme sen enkeleillä ja kynttilöillä.

Ensimmäisinä päivinä pääsi itku aina kun katsoin uurnaa. Lasten suru lisäksi pisti omaakin sydäntä.

Vaikka kaikki muut huoneet olivat kaaoksessa, halusin että lasten huoneet ovat pian valmiit. Seinät tapetoitiin ja maalattiin ja kaikki tekstiilit uusittiin. Tätä huonetta on sittemmin hieman muuteltu.

Terassimme on paikka, jonka käyttöön ottoa odotan kovasti. Kesä oli muutettuamme loppusuoralla. Ehdimme istahtaa pihalla vain muutaman kerran.

Pupupatsas laitettiin kotiovelle. Pumpulin häkin viimeiset heinänkorret laitettiin patsaan eteen.

Terassilla kuvasimme kaaoksen keskellä asiakastyön.

Makuuhuoneemme kaikki tekstiilit ja sänky uusittiin.

Keittiö suunniteltiin Ideal-keittiöiden kanssa. Alkuperäisessä keittiössä tilaa oli vielä vähemmän, sillä ikkunan alla oli tyhjä aukko ja uunin paikalla oli työtaso. Pyrin muutenkin maksimoimaan säilytystilan erilaisilla ratkaisuilla. Altaaksi valitsin mustan komposiittialtaan, joka on osoittautunut paitsi tyylikkääksi, erittäin helppohoitoiseksi. Allas ei esimerkiksi naarmuunnu eikä värjäydy.

Laitteiksi valitsin Electroluxin laitteet. Uuni on höyryuuni ja siinä on oma puhdistusohjelma, joten nyt voi unohtaa palaneen uunin hinkkaamisen.

Eniten pelkäsin ettei vanhan kotimme ruokapöytä mahtuisi asuntoon, sillä se on minusta niin kaunis. Pöytä oli onneksi kuin tehty sille varattuun paikkaan.

Tilasin sähkötakan netin kautta. Edellinen, vuosia sitten ostettu hajosi. Sähkötakka on paitsi kaunis, myös ihana lämmönlähde.

Lisää oma reseptisi osoitteessa omatreseptit.fi

Piano kahmaisi valtaisan siivun olohuoneestamme, mutta sillä on meille paljon tunnearvoa. Esikoiseni joka on nyt 23 vuotias, on saanut sen 6-vuotiaana isänsä isältä. Kaikki neljä tyttöä ovat soittaneet pianoa.

Valaistuksella voi joko pilata tai kruunata tunnelman. Portaikkoon laitoimme piiloon kaiteen taakse muutaman valon, jotka tuovat iltaisin tunnelmaa.

Lapsuuteni suojelusenkelitaulu heräsi henkiin, kun otin sen kaapista pölyttymästä ja vaihdoin kehykset.

Hetken aikaa uudessa kodissa asuttuamme keksin, että voisin maalata kylpyhuoneen katon. En ollut halunnut sijoittaa kylpyhuoneen remonttiin kymmentätuhatta euroa, sillä keksin sille rahalle parempaakin käyttöä (kuten useampi lomamatka lasten kanssa.) Edellisen kodin homehtunut kylpyhuone vaivasi mieltäni. Uuden asunnon kylpyhuoneessa oli muovilattia. Ystäväni kysyi, että olitko onnellinen harjatessasi niitä laattojen saumoja. En ollut. Opin hyväksymään lattian. Pidin kylpyhuoneesta, sillä se ei ollut tylsä ja uudenkarhea, vaan siinä oli tunnelmaa. Olin saanut vihdoin kodin, jossa oli sauna! Arvatkaapa mikä oli uuden kodin ensimmäinen hankinta? Löylytuoksu, Rento Valkolumme. Sen sijaan viimeisin hankinta oli löylykiulu. Sitten kun koti oli vihdoin valmis. Ensimmäiset löylyt heitettiin posliinisessa saippua-ammeessa olevalla vedellä.

Hankin maalit ja eräänä iltana maalasin männynvärisen katon valkoiseksi. Raikastukseksi tarkoitettu katto muutti koko tilan kylmäksi. Mietin hetken mitä ihmettä tekisin, jotta voisin palauttaa hyvän tunnelman tilaan. Maalasin yhden seinän tehosteseinäksi harmaalla. Maalasin myös patterin ja ikkunankarmit, valkoisella. Lisäksi vaihdoimme ovilistat. Irrotin vanhan peilin hyllyineen ja siirsin makuuhuoneen peilin tilalle. Etsin kissojen ja koirien kanssa kauniita kylpyhuoneen valaisimia ja lopulta löysin sellaiset K-Raudasta. Tilasin sähkömiehen ja uusin samalla kodin kaikki väliovet. Väliovien uusiminen oli edullista. Uudet ovet maksoivat 60 euroa kappaleelta. Niiden kotiinkuljetus taisi maksaa 50 euroa yhteensä. Muutamalla satasella koko kodin ilme raikastui entisestään.

Maalasin yhden seinän harmaaksi ja loput raikkaan valkoisiksi. Samalla värin pintaan sai ikkunankarmit ja patteri. Sekä tietysti katto ja kattolistat. Vaihdoin tylsän peilin vähän koristeellisempaan.

Bidee vaihdettiin modernimpaan, kuten myös wc-paperiteline.

Hävitin liinavaatekaapista aivan kaiken ja ostin tilalle 8 kylpypyyhettä. Puolet on käytössä ja toinen setti helposti avohyllyllä. Pesukoneen päällä lorisee pieni suihkulähde.

Hups! Pyyhekoukku meinasi unohtua!


Makuuhuoneen valaisimessa istuu kaksi kyyhkyläistä.

Tuulikaapin katto uusittiin, seinään laitettiin tapetti ja vanhan kodin valaisin pääsi takaisin kattoon.
Nyt meillä oli koti, jonka pitäisi vielä tuntua kodilta. Olimme väsyneitä. Kesä oli ollut raskas, syksy jo pitkällä ja kesäloma pitämättä. Aloin jutella Australiassa asuvan tyttöni kanssa siitä, voisimmeko tavata jossain päin maailmaa. Mielessä siinsi loma.

« (Edellinen kirjoitus)
(Seuraava kirjoitus) »


blogi.hellapoliisi.fi
2017


| Travel Theme by: D5 Creation | Powered by: WordPress